Plante goji de calitate Fructe goji Plantatie goji Bio Investeste in sanatate Oferta Plante goji Consultanta cultura goji

Plante goji de calitate

Pepiniera autorizata

Fructe goji

Magazin produse bio

Plantatie goji Bio

Cultura de goji certificata Bio

Investeste in sanatate

Calitate si experienta

Oferta Plante goji

Certificat de calitate si factura

Consultanta cultura goji

Plan de afacere

Ingrijirea plantației de Goji

Randamentul plantaţiei de Goji variază mult în funcţie de soiul acesteia, de modul de îngrijire al plantelor (tăiere, controlul eventualelor boli, densitatea de plantare, etc), fertilizarea solului precum şi de factorii climatici.

Rodul semnificativ (2-3kg fruct proaspat / planta) apare la plantele de anul 3 de cultura. Fructificarea Goji la plantele obţinute din seminte este dupa circa 2 – 3 ani, iar din butaşi începând cu primul an de cultura, bineinteles in functie de modalitate de ingrijire a arborelui. Oricum pentru primul an de cultura este recomandat a se rupe florile pentru o dezvoltarea mai viguroasa a arbustiului.

Important :
O planta de goji va produce doar cantitatea de fructe pe care arata ca o poate sustine. Nu este suficient ca planta sa aiba 3 ani, ea trebuie sa arate ca o planta ingrijita de 3 ani.

Goji este un arbust ce poate fi cultivat atât ca tufă cât şi ca pom, ambele metode având avantaje şi dezavantaje, în funcţie de preferinţa fermierului.

Cultivarea sub formă de tufă presupune:
» acoperirea cu folie agrotextilă a rândurilor de plantare, deoarece ramurile sub greutatea fructelor, neavând araci sau spalier de susţinere, ajung pe suprafaţa solului.
» o distanţă mărită între plante pe rând, pentru a preveni suprapunerea ramurilor de la două plante dezvoltate.

Metoda cultivării sub formă de tufă necesită mai puţine tăieri de rărire, iar recoltarea se poate face manual. Poate realiza producţii mai mari decat varianta de creştere ca pom. Daca nu i se acorda atentie suplimentara fructele ce ating pamantul pot fi pierdute.

Cultivarea sub formă de pom presupune:
» o înălțime maximă de 2m a plantei, pentru a uşura accesul la ramurile superioare, pentru stropirea cu fertilizanţi foliari si pentru tăierile de rărire şi culesul fructelor. Orice ramură ce depaşeşte această înălţime va fi eliminată prin tăiere.
» scurtarea inițială a plantei la maxim 60 cm pentru a fi stimulată creşterea lateral. Aceasta va reprezenta tulpina arbustiului si va fi curatata permanent de frunze si lastari ce ar putea sa creasca.
» forma şi structură de baldachin, cu mai multe etaje pentru arbuștii de goji, pentru o aerisire si o expunere solara mai buna, pentru un randamentul mai crescut.

Distanţa între nivelul treptelor ramurilor principale astfel formate, este de 40-60 cm, pentru a uşura lucrările de întreţinere, pentru a aera planta şi a permite razelor solare un acces la toate părţile plantei.
Cultivarea arborelui de goji sub formă de copac are avantajul unui cules mai rapid şi mai comod al fructelor şi permite o privire de ansamblu mai bună în diferitele stadii de dezvoltare a plantei, pentru a putea interveni cu remedierile necesare.

Din ramurile rezultate în urma tăierilor, se pot obtine butaşi pentru înmulţire, însă trebuie o atentie sporita alegand doar arbuştii de goji sănătoşi. Bolile se pot transmite extrem de usor prin inmultirea prin butasi.

Important, la ambele forme, atât tufă, cât şi pom, trebuie eliminate ramurile neproductive, ce consumă resurse importante de la plantă. Toate acestea vor fi eliminate.

Recomandam taierea si curatatrea arborelui la iesirea din repaos vegetal, din cauza vremi in continua schimbare si a gerului care poate afecta planta daca acesta este taiata mai devreme.

Arbuştiul goji are marele avantaj de a nu fi pretenţios şi de a se adapta diferitelor condiţii de mediu, însă este de preferat să fie plantat într-un loc însorit chiar şi pentru cultivarea în gradină. Productivitatea acestuia este strans legata si de spatiul pe care il are pentru dezvoltare.

O altă recomandare foarte importantă este dată de densitatea medie de plantare pe un Ha. In functie de utilajele detinute si utilizate in cultura, va puteti realiza singuri schema de plantare, tinand cont de faptul ca distanta minima de dezvoltare a arbustiului de goji este de 1,5m.

» plantarea din 3m în 3m pe rând şi între rânduri 3m = cca. 1200 buc.
» plantarea din 2m în 2m pe rand şi între rânduri 2m = cca. 2500 buc.
» plantarea din 2m în 1,5m pe rând şi între rânduri 2m = cca. 3200 buc

Înmulţirea prin butaşi

Prin această metodă de înmulţire, caracteristicele genetice ale plantei mame, sunt retransmise în planta nouă obţinută, respectiv, rezistenţă la boli, vigurozitate şi fructificare ridicată. Dacă prin metoda meristenică, este exclusă retransmiterea bolilor, prin metoda butaşilor există pericolul de a retransmite boala, de aceea trebuie acordată o mare atenţie la starea de sănătate a pomilor de la care provin ramurile.

Dacă există în pepinieră sau plantaţie plante afectate de boli şi nu poate fi oprită răspândirea şi agravarea stării lor prin stropirea cu substanţe adecvate, atunci nu este recomandată confecţionarea de butaşi.
În acest caz, trebuie monitorizate zilnic, trebuie tăiate plantele cele mai afectate, care nu dau semne de revenire, duse la distanţă şi arse, pentru a opri răspândirea.

Pentru inmultirea prin butasi se marchează plantele selectionate, care corespund tuturor cerinţelor de mai sus şi din ramurile tăiate se confecţionează butaşi cu o lungime de 10-15 cm și 8-10 ochiuri. Se îndepărtează frunzele sau vlăstarii laterali la primele 3-4 ochiuri și se vor introduce în turbă sau nisip, la înrădăcinat.

Dacă confecţionarea butaşilor se face din ramuri obţinute în perioada vegetală, din tăierile de rărire, atunci se alege partea de ramură semilemnificată.

Important :
La alegerea arbustiului din care vom confectiona butasii se va tine cont de vigurozitatea plantei, productivitatea, forma si gustul fructelor.
Arbustiul de goji incepe sa fructifice abundent incepand cu anul 3 de cultura. Atunci si numai de atunci se poate considera ca facem o selectie buna. Pana la acesta varsta nu facem decat sa selectionam un copac care nu a dovedit nimic. Selectia si inmultirea prin butasi se va face numai pe un arbusti ajuns la maturitate.

Important

1 Infiintarea unei plantatii de Goji se poate realiza, conform “Legii pomiculturii, nr. 348/2003”, in mod legal, numai in urma obtinerii unei Autorizatii de Plantare eliberate de catre Directia Agricola si Dezvoltare Rurala din judetul dvs. daca suprafata cultivata depaseste 0.2 ha.

2 Cererea de eliberare a Autorizatiei de Plantare, trebuie sa cuprinda, pe langa documente ale dreptului de utilizare a terenului si dovada utilizarii unui material saditor certificat.

3 Achizitionati doar material saditor certificat, din pepiniere autorizate pentru a avea garantia ca veti primi ceea ce ati comandat. Achizititionarea unui material saditor necertificat poate creea probleme ulterioare.

4 Pepinierele ce se ocupa doar de vanzarea plantelor nu pot oferi consultanta pentru infiintarea unei culturi de goji. Pentru a oferi vreo recomandare, acesta trebuie sa detina cel putin o cultura de anul 2. Experienta in pepiniera este diferita de cea din camp. Pentru aceasta exista Tehnologia de cultivare a arbustiului de Goji realizata de specialistii nostri in arbori fructiferi.

5 Plantarea arbustilor de goji in afara perioadei de repaos vegetal, respectiv in afara perioadei de plantare din toamna si primavara poate afecta gradul de prindere si dezvoltarea plantei de goji.

6 Indiferent de schema de plantare folosita se va lua in considerare ca arbustiul de goji are nevoie de o distanta intre plante de minim 1,5 m, pentru a se dezvolta bine.

7 Respectarea recomandarilor cuprinse in Tehnologia de cultivare a arbustiului de Goji duce la cresterea calitatii productiei, precum si uniformizarea caracteristicilor fructelor intre cultivatori.